Läkarbesök för:

Tandgnissling (bruxism)

Att pressa ihop käkarna och gnissla tänder leder ofta till spänningshuvudvärk. Bruxism (av grek. βργμος, ‘gnissling’) är den medicinska termen för tandgnissling och tandpressning. Personer som gnisslar tänder gör det oftast omedvetet och i sömnen. Slitningsskador uppstår på tänderna, särskilt fram- och hörntänderna och skador i tändernas stödjevävnad likaså. Orsaken är omedvetna spänningar i käkmuskulaturen och andra muskler i ansikte, och skuldror. Effekter utöver slitskadorna är värk och knäppningar i käkleden samt huvudvärk.

Behandling

Massage av ansiktsmusklerna kan lindra smärtor och lösa upp spänningar. Ett vanligt hjälpmedel för att komma tillrätta med bruxism är bettskenan. Bettskenan hindrar rent konkret slitage på tänderna och lindrar på så sätt besvären, men löser inte alltid de bakomliggande problemen med spänningarna i muskulaturen.

Det är inte alla som vill, eller kan, använda bettskena av olika anledningar och då kan botox vara ett bra alternativ. Med små mängder botox i käkmusklerna (masseter) får man muskeln att slappna av precis så pass att man inte längre kan spänna och gnissla samtidigt som tuggförmågan förblir intakt.

Den kraft, som käkmuskulaturen utövar på tänderna vid bruxism, kan uppgå till hela 400 kg. För en partner till en gnisslare kan bruxismen vara lika störande som snarkning. (källa Wikipedia)

Hos oss behandlas du alltid av legitimerad läkare eller sjuksköterska med erfarenhet av behandlingen. Pris 5 000 kr

För att se samtliga priser, vänligen besök denna sida »

puff-lakare

BOKA TID

Eventuell behandling föregås alltid av en utredning hos vår specialistläkare. Pris för utredningen: 1 400 kr.

Telefonbokning:
090-77 22 61

Boka online »