Hårborttagning med laser, permanent resultat

Hårborttagning med laser

Hårborttagning med laser är en av våra mest frekventa behandlingar. Det känns befriande att permanent bli av med oönskad hårväxt och slippa de vanliga besvären med traditionella hårborttagningsmetoder som vaxning, rakning eller plockning. Att lasra bort hår erbjuder enkelhet och långvariga resultat. Du slipper irritationer efter hårborttagningen (rodnader och plitor) och du slipper stubb eller vass yta efter rakning.

Vad är hårborttagning med laser?

Hårborttagning med laser är en effektiv metod för att reducera oönskad hårväxt i ansiktet eller på kroppen. Laserbehandlingen ger varaktiga resultat genom att permanent avstöta hårsäckarna och förhindra återväxt. Detta beror på hur laserljuset verkar på hårfolliklarna i tillväxtfasen. Behandlingen är kosmetisk och använder intensivt laserljus för att permanent minska eller ta bort oönskad hårväxt på olika delar av kroppen. Laserbehandlingen riktar in sig på pigmentet (melaninet) i håret och hårsäcken för att förstöra hårsäcken och förhindra ytterligare hårväxt.

Hur fungerar laserhårborttagning?

För att utföra hårborttagning med laser använder man en laserapparat som genererar en intensiv ljusstråle med en specifik våglängd. Hårfollikelns pigment absorberar energin från lasern, vilket omvandlar ljusenergin till värmeenergi. Värmen överförs sedan till hårsäcken och förstör den så att den inte längre kan producera hårstrån. Laserljuset värmer effektivt pigmentet i hårfollikeln under tillväxtfasen när den producerar ett hårstrå. Uppvärmningen till 72C påverkar då dess cellers proteiner och en permanent avstötning av hårsäcken blir resultatet.

Vilka områden kan behandlas för att ta bort hår med laser?

Hårborttagning med laser kan användas på olika områden av kroppen som ansiktet, benen, armarna, bikinilinjen och ryggen. Det finns totalt tre faser: tillväxtfas, avstötningsfas och vilofas. Under en behandling kan vi bara behandla de hårstrån som befinner sig i tillväxtfasen, då det bara är i denna växtfas det finns pigment nere i hårfollikeln. När nästa behandlingstillfälle inträffar, har nya hårfolliklar nått den behandlingsbara fasen. En vanlig missuppfattning är att  hårfolliklarna har kommit tillbaka vid nästa behandlingstillfälle, men vid vid nästa tillfälle kommer vi att behandla de nya hårfolliklarna som då befinner sig i den behandlingsbara fasen.

Hur många laserbehandlingar behövs?

Vanligtvis utför man cirka 10 behandlingar, men det kan variera från person till person åt båda hållen. Det är också viktigt att komma ihåg att antalet behandlingar kan påverkas av individuella faktorer som hårtyp, hårfärg, hudfärg och det behandlade områdets storlek. Efter en serie av laserbehandlingar kommer hårfolliklarna gradvis att försvagas och producera hårstrån som ä tunnare och finare. Efter flera behandlingar kan du uppleva en betydande minskning av hårväxt, och vissa individer kan även uppnå permanent hårborttagning på de behandlade områdena.

Hur snabbt kan jag se resultat av behandlingen?

För att uppnå optimala resultat krävs vanligtvis flera behandlingar eftersom håret växer i cykler och laserbehandlingen bara kan påverka hårsäckar i tillväxtfasen. Eftersom inte alla hårsäckar är i samma fas samtidigt, krävs upprepade behandlingar för att behandla alla hårstrån i det område som ska behandlas. Efter varje behandlingstillfälle kan du förvänta dig gradvis hårborttagning. Vanligtvis tar det 1–3 veckor för hårfolliklarna att stötas bort, vilket leder till nästan hårfria områden.

Hur en laserbehandling går till

 • Det behandlade området bör vara fritt från makeup. Du bör även ha rakat området några timmar innan behandlingen eller dagen innan.
 • Under behandlingen riktas pulser av laserljus mot området för att värma upp pigmentet i hårfollikeln. Samtidigt används kylspray för att skydda och kyla ytan av huden.
 • Efter 1–3 veckor stöts hårfollikeln bort, och området blir nästan hårfritt. Detta beror på den permanenta avstötningen av hårsäcken som uppstår på grund av behandlingen.
 • Till ditt nästa behandlingstillfälle möter vi en ny omgång hårfolliklar.

Du ska inte inte plocka, vaxa eller på annat sätt ta bort håret mellan behandlingarna. Endast rakning rekommenderas för att upprätthålla det hårfria resultatet. Behandlingar för ansiktet bör utföras cirka var 4:e vecka, och behandlingar för kroppen bör utföras med 6–8 veckors mellanrum.

Fördelar med hårborttagning med laser

 • En känsla av frihet från att inte behöva tänka på att ta bort hårväxt regelbundet.
 • Längre perioder av hårfrihet jämfört med tillfälliga metoder som rakning eller vaxning.
 • Laserbehandling kan vara mindre smärtsam och ge färre oönskade bieffekter jämfört med andra metoder.
 • Genom att välja laserbaserad hårborttagning slipper du det besvär som kommer med att regelbundet vaxa, raka eller plocka håret. Detta sparar tid och ger dig en enklare hårborttagning.
 • En len och mjuk yta med enkelhet.
 • Efter traditionell hårborttagning som vaxning eller rakning kan det uppstå obehagliga bieffekter som rodnader och plitor. Med laserbaserad hårborttagning minskar risken för sådana irritationer, vilket ger dig en bekvämare upplevelse.
 • Laserljuset används för att värma upp pigmentet i hårfollikeln, vilket påverkar cellens proteiner och leder till en permanent avstötning av hårsäcken. Detta resulterar i en långvarig minskning av hårväxt på behandlade områden.

Nackdelar med hårborttagning med laser

 • Under behandlingsserien bör området undvikas för exponering av sol.
 • Rodnader kan uppstå som en omedelbar reaktion på behandlingen.

Vad använder ni för laser?

Vi använder Candelas GentleLase PRO-Alexandritlaser 755 nm för att utföra behandlingarna. Denna laser anses vara en branschstandard för effektiv hårborttagning. För mer information om denna laser kan du läsa under fliken Varumärken.

Certifierad och utbildad personal

För att uppnå bästa resultat och minimera eventuella risker är det viktigt att en professionell och utbildad person genomför hårborttagningsbehandlingen. När du väljer Estetic för din laserbehandling kan du alltid känna dig trygg i vetskapen om att kompetent personal utför behandlingen. Vårt team har den expertkunskap och erfarenhet som krävs för att utföra behandlingen på ett säkert sätt och anpassa den efter dina individuella behov och förutsättningar. Genom att välja oss kan du vara säker på att du får bästa möjliga resultat av din hårborttagningsbehandling.

Har du några frågor om hårborttagning med laser eller vill boka konsultation?

Tveka inte att kontakta oss! Vårt erfarna team av utbildad och certifierad personal finns alltid tillgängliga för att svara på dina frågor och funderingar. Kontakta oss idag för rådgivning om laserbehandlingar eller för att boka konsultation. Vi ser fram emot att få välkomna dig till Estetic!

Vanliga frågor och svar om hårborttagning med laser

Hårborttagning med laser fungerar genom att laserljus riktas mot hårfollikeln. Ljuset absorberas av pigmentet i håret och ombildas till värmeenergi, vilket förstör hårsäcken och förhindrar ytterligare hårväxt.

Vanligtvis kan man uppleva en viss värme- och stickningskänsla under behandlingen, men smärttoleransen varierar från person till person. De flesta personer beskriver obehaget som mildare än traditionella hårborttagningsmetoder som vaxning eller epilering.

Antalet behandlingar varierar beroende på individuella faktorer som hårtyp, hårfärg och behandlingsområden. Vanligtvis rekommenderas en serie av 6–10 behandlingar för att uppnå bästa resultat. Detta beror på att laserbehandlingen endast kan påverka hårsäckar i tillväxtfasen, och inte alla hårstrån i samma fas samtidigt.

Hårborttagning med laser kan ge långvariga resultat och minska hårväxten betydligt. Många upplever att håret blir tunnare och finare efter behandlingsserien. Dock kan vissa hårstrån komma tillbaka över tid på grund av hormonella förändringar eller genetiska faktorer. Periodiska underhållsbehandlingar kan behövas för att upprätthålla det hårfria resultatet.

Vanliga biverkningar inkluderar tillfällig rodnad, svullnad eller mild stickning i behandlingsområdet. Dessa symtom försvinner vanligtvis inom några timmar eller dagar. Det är viktigt att skydda behandlade områden från direkt solexponering och följa din behandlares råd för att undvika eventuella komplikationer.

På Estetic använder vi Candelas GentleLase PRO-Alexandritlaser 755 nm. Detta är en välrenommerad laser som är känd för sin effektivitet och säkerhet vid hårborttagning. Vårt erfarna team av legitimerade läkare och sjuksköterskor använder denna avancerade teknik för att ge dig bästa möjliga resultat.

Hårborttagning med laser kan anpassas till de flesta hudtyper och hårfärger. Det är dock viktigt att komma ihåg att laserbehandlingens effektivitet kan variera beroende på din hårfärg och hudton. Vid en personlig konsultation kan vårt team bedöma om du är en lämplig kandidat för behandlingen och ge dig individuella rekommendationer.

Behandlingstiden varierar beroende på det behandlade områdets storlek och omfattning. Mindre områden som överläppen kan ta bara några minuter, medan större områden som benen kan ta upp till en timme. Vårt team kommer att ge dig en mer exakt tidsuppskattning baserat på dina behov under din konsultation.

Direkt exponering för solen bör undvikas under en tid efter behandlingen eftersom din hud kan vara känslig och mer mottaglig för solskador. Vi rekommenderar att du använder solskyddsprodukter med hög SPF och täcker behandlade områden vid exponering för solen.

Laserhårborttagning är en effektiv behandling för permanent hårborttagning hos lämpliga kandidater. Det är dock viktigt att ha realistiska förväntningar och konsultera med en erfaren professionell för att bedöma om du är en lämplig kandidat och vilka resultat du kan förvänta dig. Den bästa förutsättningen är att det är stor kontrast mellan hudfärg och färg på hårstråna. Det gör att man kan behandla på hög effekt.

BLI PLUS MEDLEM!

Som plusmedlem hos Estetic betalar du en summa per år för att i gengäld få kraftigt rabatterade priser på utvalda behandlingar under hela året.

Läs mer här »