muskelavslappnande injektionsbehandlingar för att minska rynkor

Muskelavslappnande injektionsbehandlingar

Muskelavslappnande injektionsbehandlingar är några av våra mest frekventa och omtyckta behandlingar, som kan ge små men betydelsefulla förändringar och ett tilltalande resultat. Toxinet hjälper till att minska rynkor i pannan, mellan ögonbrynen, kråksparkar eller på överläpp då rynkorna i det behandlade området minskas.

Hur uppstår rynkor?

Medan vår hud utsätts för olika påfrestningar och åldrandets påverkan bildas linjer, rynkor och djupare veck i ansiktet. Mängden kollagen, elastin och hyaluronsyra minskar även med åldern. Dessutom påverkas huden av exponeringen för solen, vilket över tid leder till minskad fasthet och ökad bildning av linjer och rynkor.

Linjer och rynkor i pannan och ansiktet uppstår också genom att kisa mot solen eller att rynka pannan upprepade gånger. Åldrandet kan också göra att rynkorna blir mer bestående. När vi gör ansiktsrörelser bildas dynamiska rynkor, medan statiska rynkor sitter kvar även i viloläge. Som förebyggande åtgärd kan du börja behandlingen innan rynkorna blivit tydliga. Yngre individer väljer numera att göra mindre injektioner, kända som ”micro-injektioner”, för att förebygga rynkor och att behålla hudens fina kvalitet.

Vilka områden kan behandlas?

Vilka områden kan egentligen behandlas med muskelavslappnande injektioner? Vi behandlar dessa områden:

 • Argrynkan/Bekymmersrynkan. En markerad rynka mellan ögonbrynen som ger ett trött eller argt intryck samt om du vill förhindra uppkomsten
 • Horisontella rynkor i pannan eller kråksparkar kring ögonen
 • Rynkor i pannan
 • Migrän
 • Överläpp
 • Rynkor i pannan
 • Kraftig svettning/Hyperhidros
 • ”Gummy smile” där överdrivet tandkött är synligt vid leende
 • Spända muskler i halsen och axlarna som drar ner ansiktet, vilket kan korrigeras med en så kallad ”nefertiti-lyft” för att lyfta halsen och ansiktet.
 • Variationer i ansiktets symmetri och form
 • Överaktivitet i käkmusklerna (tandgnissling) och muskelspasmer
 • Spänningshuvudvärk 

Priset avgörs av hur många områden/zoner du önskar behandla. Observera att det är viktigt att rådgöra med en kvalificerad läkare för att få individuell rådgivning och information om botoxbehandlingar.

Fördelar:

 • Våra behandlingar utförs av legitimerad läkare eller sjuksköterska
 • Välavvägd behandling ger ett naturligt resultat och mer utvilat utseende
 • Vi lägger stor vikt i att hålla hög kvalitet i såväl service som teknik

Nackdelar:

 • Behandlingen måste upprepas var 3–6 månad
 • Tillfällig tyngd i ögonlocken som är övergående
 • Ibland kan blåmärke uppstå i injektionsområdet
 • Allergi kan uppstå även om det är ovanligt
 • Biverkningar finns (se FASS)

Bra att veta:

Vistabel och Botox från Allergan är i Sverige testat med en analysmetod, cellbaserade potensanalys som ersätter djurförsök.

Hur går muskelavslappnande injektionsbehandlingar till?

Först kommer du att ha en konsultation med en läkare eller sjuksköterska som är specialiserad på estetiska behandlingar. Du kan då diskutera dina mål och förväntningar samt få rådgivning om behandlingen. När du sedan gör din behandling kan vi använda bedövning eller kyla för att minimera eventuellt obehag om du vill. Läkaren eller sjuksköterskan kommer att använda en tunn nål för att injicera små mängder av botulinumtoxin (Botox) i specifika muskler eller områden. Beroende på vilket område som behandlas kan flera injektionspunkter användas. Det kan upplevas som ett lätt stick eller obehag, men smärtan är vanligtvis minimal.

Hur länge håller resultatet av en behandling?

Resultatet varierar från person till person, men generellt sett varar effekten i ungefär 3 till 6 månader och visar sig gradvis inom en vecka. Resultatet är alltså inte permanent.

Utbildade och certifierade läkare och sjuksköterskor

Vi på Estetic sätter höga standarder när det kommer till kompetens, utbildning och erfarenhet.  Alla våra behandlare som utför injektionsbehandlingar är legitimerade och certifierade för estetisk injicering av Estetiska Injektionsrådet, som är en oberoende arbetsgrupp som samlar representanter från branschen. På Estetic kan du alltid vara trygg i vetskapen om att du är i professionella händer och att vi har den kunskap och expertis som krävs för att ge dig som kund ett naturligt och varaktigt resultat skräddarsytt efter dina individuella behov och förutsättningar. 

Kombinera din behandling med fillers

En muskelavslappnande behandling kan effektivt ta bort rynkor och ge en slätare hud, men för att återställa och förstärka ansiktsdragen på ett mer omfattande sätt kombineras det ofta med fillers. En injektionsbehandling med fillers används exempelvis för hudföryngring, ansiktskonturering, volymtillägg, rynkreducering och att ge fylligare läppar.

Genom att använda fillers i kombination med muskelavslappnande kan du uppnå ännu bättre resultat för hela ditt utseende. För att maximera resultaten kan du också komplettera din behandling med hudvårdsprodukter som är anpassade för din hudtyp.

Vad du bör tänka på före och efter injektionsbehandlingar

Det finns en del saker som är bra att tänka på både före och efter man gör sin behandling.

Före en injektionsbehandling

Undvik blodförtunnande mediciner. Vissa mediciner, som aspirin eller ibuprofen, kan öka risken för blödning och blåmärken efter behandlingen. Diskutera med din behandlare om du tar några mediciner och om du behöver sluta ta dem innan behandlingen. Berätta även för din behandlare om eventuella allergier eller tidigare kosmetiska behandlingar du har genomgått.

Efter en injektionsbehandling

Undvik ansträngande fysisk aktivitet, intag av alkohol och att massera eller röra det behandlade området under de första 24 timmarna efter behandlingen. Att delta i intensiv fysisk aktivitet kan exempelvis öka blodcirkulationen och eventuellt påverka resultatet. Var också försiktig med sol- och värmeexponering som bastu eller solarium under de första dagarna efter behandlingen.

Har du några frågor om behandlingen eller vill boka konsultation?

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor och funderingar eller vill boka konsultation. Vårt team av utbildade och certifierade läkare och sjuksköterskor finns alltid tillgängliga för att ge dig rådgivning och hjälpa till med bokning av din muskelavslappnande injektionsbehandling. 

Betänketid för dig som kund:

Information kring din behandling vid konsultation ges senast 48 timmar innan behandling eller som längst får det gå 6 månader från konsultation till behandling. Detta för att du ska få den betänketid som krävs.

Prislista för muskelavslappnande injektionsbehandlingar

Pris:

1 område / zon 2 030 kr
2 områden /zoner 3 360 kr
3 områden / zoner 3 850 kr
4 områden /zoner 4 340 kr

Vanliga frågor och svar om muskelavslappnande injektionsbehandlingar

Botox är ett muskelavslappnande medel som används för att behandla rynkor och linjer i ansiktet. Det innehåller ett ämne som heter botulinumtoxin, vilket blockerar nervsignalerna till musklerna och får dem att slappna av. Detta minskar utseendet av rynkor och ger en mer ungdomlig och slät hud. Det används även i medicinskt samband för att behandla bland annat kraftiga svettningar, spänningshuvudvärk och migrän.

En muskelavslappnande injektionsbehandling kan användas för att behandla rynkor och linjer i olika områden i ansiktet som pannan, mellan ögonbrynen (argrynkor), kråksparkar runt ögonen och rynkor runt munnen. Det kan även användas mot migrän och för att minska muskelspänningar i käken samt för att lyfta och forma ögonbrynen.

Effekten av en botoxbehandling kan variera från person till person, men vanligtvis börjar man se resultat inom 3–7 dagar efter injektionen. Resultatet kommer gradvis och når sin maximala effekt inom cirka 2 veckor. Effekten av en behandling varar vanligtvis i 3–6 månader.

Hur lång tid en behandling tar varierar beroende på hur många områden som ska behandlas och patientens individuella behov, men generellt sett tar en behandling mellan 10-30 minuter.

För att undvika och minska infektionsrisken rekommenderar vi att undvika smink på huden som blivit behandlad i 12 timmar efter behandlingen. Dagen efter behandlingen går det bra att använda smink och hudkräm som vanligt.

Ja, en muskelavslappnande injektionsbehandling är vanligtvis säkert att göra när den utförs av en kvalificerad och erfaren läkare.

Injektionsbehandlingar kan orsaka ett visst obehag eller smärta, men de är vanligtvis lätthanterliga. För att minimera obehaget kan en bedövande kräm eller is-applicering användas på injektionsstället. Många patienter beskriver att obehaget är minimalt och att de flesta upplever att det är överkomligt. Det är viktigt att notera att smärtan kan variera från person till person.

Botoxbehandlingar är generellt säkra, men det finns vissa risker och biverkningar att vara medveten om. Vanliga biverkningar inkluderar tillfällig rodnad, svullnad, blåmärken eller en lätt huvudvärk efter injektionen. I sällsynta fall kan det uppstå allergiska reaktioner eller överdriven muskelsvaghet.

Det är viktigt att genomgå behandlingen hos en kvalificerad professionell och följa deras råd för att minimera risken för komplikationer, men också att informera om eventuella medicinska tillstånd eller allergier innan behandlingen.

Ja, efter behandlingen kan du återgå till dina dagliga aktiviteter och till ditt arbete direkt. Det kan finnas vissa rekommendationer från din behandlare, såsom att undvika att gnugga eller massera injektionsstället under de första timmarna efter behandlingen. Det är också viktigt att undvika ansträngande träning och exponering för direkt solljus under de första 24 timmarna.

Nej, det är inte samma sak. Det är två olika typer av injektionsbehandlingar, men de fungerar på olika sätt och används för att behandla olika typer av problemområden. 

Botox används för att minska muskelaktiviteten medan fillers används för att återställa volym i olika områden i ansiktet baserat på olika material som hyaluronsyra eller kollagen.

Hur ofta en behandling behöver göras är individuellt och ett eget val. En behandling får dock inte göras mer än var tredje månad.

BLI PLUS MEDLEM!

Som plusmedlem hos Estetic betalar du en summa per år för att i gengäld få kraftigt rabatterade priser på utvalda behandlingar under hela året.

Läs mer här »